In den Rustwat investeert in toekomst

Nieuws overzicht > In den Rustwat investeert in toekomst

Marcel van Zomeren, chefkok en eigenaar van het Rotterdamse restaurant In den Rustwat, heeft de Oranjerie volledig vernieuwd.
In de 2.0 versie draait het volledig om comfort voor de gast en duurzaamheid, de bijzonder ligging in het groen wordt extra geaccentueerd. De verandering komt ook nog eens op een speciaal moment, in oktober is hij 25 jaar eigenaar.

Bib Gourmand weg
De verfraaiing van de Oranjerie is een volgende stap in de ambities van de ondernemer. Gewaagd in deze onzekere tijd, maar noodzakelijk om verder te investeren in kwaliteit. Eerder besloot Marcel van Zomeren al zijn Bib Gourmand terug te geven aan Michelin en koos hij voor een vierdaagse werkweek om zijn restaurant interessanter te maken voor zijn medewerkers.

‘Als ik in deze coronaperiode iets heb geleerd, dan is dat het tellen van mijn zegeningen’, aldus Van Zomeren. ‘Het restaurant draait nog en ik heb geen (grote) personele problemen. Mijn team is trouw én top, en ambitieus. Om nog meer invulling te kunnen geven aan onze ambities, heb ik besloten niet langer een Bib Gourmand te willen hebben en zijn we ook op dinsdag dicht. Met die laatste maatregel denk ik mijn medewerkers een betere privé-werkbalans te bieden.’

Michelinster
Doel daarbij is ook het verhogen van het niveau. ‘Ik ga niet zeggen dat ik een Michelinster ga koken, maar we willen wel een kwaliteitsslag maken. Daar heb ik de mensen ook voor, zowel aan de voor- als aan de achterkant. De veranderingen in de Oranjerie passen bij die ambities. De inrichting heeft al die jaren prima dienst gedaan, maar ik vond het tijd voor een volgende stap.’

Connectie met buiten
Het ontwerp van de Oranjerie 2.0. is van de hand van Evie van Velzen van Smeele Design van Jeroen Smeele, verantwoordelijk voor de inrichting van veel Nederlandse toprestaurants. Daarin is de bijzondere ligging tussen groen extra geaccentueerd. ‘Dat betekent dat er een connectie is met buiten’, aldus Van Velzen. ‘Er is veel aandacht voor de lichtinval van de ruimte. Op de tafels en in de gordijnen zie je die combinatie terug, onder andere door middel van schaduwwerkingen.’

In het interieur is gespeeld met gelaagdheid, zoals je dat in de natuur ook ziet. Van Velzen daarover: ‘Denk aan schaduwpatronen die ontstaan van boomkruinen. Door het gebruik van natuurlijke materialen én kleurenpalet, is het een ruimte geworden waarin rust, warmte en intimiteit centraal staan. Het enige dat herkenbaar is gebleven voor de gast, zijn de stoelen.’

25 jaar eigenaar
Naast comfort is veel aandacht voor duurzaamheid. Er is een akoestisch plafond gerealiseerd, de ramen zijn van dubbel glas naar HR++-isolatieglas gegaan en er is gebruikgemaakt van duurzame materialen. Van Velzen: ‘We hebben gekozen voor een stijlvol interieur, dat tijdloos is en niet gebonden is aan trends. Ook dat is duurzaamheid.’ De vernieuwing komt op een mooi moment, want in oktober is Marcel van Zomeren 25 jaar eigenaar van restaurant In den Rustwat. Hij kwam er in 1988 in dienst op 23-jarige leeftijd en nam de zaak in 1997 over.

Alliance Gastronomique
In den Rustwat is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique, het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband van Europa. In 1967 stonden negentien Nederlandse restaurateurs op en gingen ze de uitdaging aan om van de ‘saaie’ Nederlandse eetcultuur een netwerk aan restaurants op culinair topniveau te creëren. Inmiddels bestaat het samenwerkingsverband uit 44 toprestaurants uit Nederland en België, die op duurzame wijze het beste uit de vaderlandse én indernationale keuken op tafel zetten.

Over In den Rustwat
Restaurant In den Rustwat huisvest in een monumentaal pand aan de Honingerdijk in het Rotterdamse stadsdeel Kralingen. Het pand stamt uit 1597 en verhuisde in 1959 van haar plek boven aan de Honingerdijk naar de huidige locatie naast Trompenburg Tuinen en Arboretum en het complex van Excelsior. 

Nieuwsgierig geworden? Reserveer snel een tafeltje in dit prachtige restaurant! 
Dit kan hier

 

*De foto is gemaakt door: © Corina van Manen

Dinsdag 30 augustus 2022 - Bron: P & R media en advies