Dit is de MICHELIN Gids Nederland 2023!

Nieuws overzicht > Dit is de MICHELIN Gids Nederland 2023!

Vandaag presenteerde Michelin de nieuwe editie van de MICHELIN Gids Nederland 2023 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. In deze gids zijn maar liefst 504 restaurants opgenomen, waarvan er 125 minstens één MICHELIN Ster hebben gekregen en 98 restaurants de Bib Gourmand status hebben ontvangen. De editie van dit jaar bevat ook één nieuwe tweesterrenzaak, 17 restaurants met één ster, 4 restaurants met een Groene Ster en 8 Bib Gourmand restaurants.

“Jaar na jaar verheugen onze inspecteurs en inspectrices zich erop om nieuwe restaurants in Nederland aan te prijzen die kleur geven aan onze gastronomie. Met 18 nieuwe sterrenrestaurants, waaronder 1 restaurant met twee MICHELIN Sterren, illustreert deze 2023-selectie deze dynamiek” aldus Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gidsen. “Creatief, trouw aan hun roots - lokaal of meer exotisch - open voor andere invloeden of toegewijd aan het uitdenken van de contouren van een meer duurzame gastronomie: de unieke ervaringen die Nederlandse chefs aanbieden, promoten wij met trots bij alle fijnproevers”.

Toprestaurants Jonnie Boer en Jannis Brevet behouden 3 MICHELIN Sterren in Nederlandse Gids 2023
De twee restaurants met 3 MICHELIN Sterren behouden hun status als toonaangevende restaurants in de Nederlandse gastronomie. Jonnie Boer van De Librije (Zwolle) en Jannis Brevet van Inter Scaldes (Kruiningen) hebben elk hun eigen persoonlijkheid en creativiteit als chef, wat hen tot voorbeelden maakt voor anderen in het vak. Gasten van over de hele wereld worden telkens weer verrast door de voortdurende stroom van smaken die ze in elke service weten te produceren.

Vinkeles wordt bekroond met 2 MICHELIN Sterren
In de nieuwe selectie van de MICHELIN Gids Nederland 2023 wordt Vinkeles (Amsterdam) bekroond met 2 MICHELIN Sterren. Het getalenteerde team onder leiding van chef-kok Jurgen van der Zalm wordt geprezen om zijn klassieke vakmanschap en speelse creativiteit. Of hij nu een volledig vegetarisch gerecht bereidt of een luxe product sublimeert, Van der Zalm weet elke keer weer een boeiende smaakervaring te creëren. In totaal hebben nu 20 restaurants in Nederland 2 MICHELIN Sterren.

MICHELIN erkent 17 nieuwe restaurants met een Ster
De MICHELIN Gids Nederland 2023 verwelkomt maar liefst 17 nieuwe sterren. Zo worden in Maastricht twee historische restaurants opnieuw bekroond met een ster: Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants. En er is nog meer goed nieuws voor de Limburgers, want ook de wereldse creativiteit van Studio (Maastricht) en Flavours (Weert) wordt dit jaar bekroond.
Wie het heeft over inventiviteit die de huidige tijdsgeest goed weerspiegelt, komt in Amsterdam uit bij Vanderveen en Coulisse. Bij de à la carte (vis)Bistro de la Mer toont chef Julius Nuiten onder de hoede van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot opnieuw aan dat ze de traditie naar hun hand kunnen zetten. Utrecht staat eveneens in de picture met twee nieuwe MICHELIN Sterren: het historische Karel 5 en het jonge Maeve combineren echte cuissons en aandacht voor lokaal met internationale schwung. Een originele smaakbeleving is een omschrijving die eveneens past bij LIZZ (Gouda), Brass Boer Thuis (Zwolle) en Basiliek (Harderwijk).
Voor een eigen interpretatie van de Japanse traditie is YAMA in Rotterdam een must. Subtiliteit in een westerse versie is dan weer de specialiteit bij Central Park (Voorburg) en krijgt bij Codium (Zierikzee) zelfs een Zeeuwse inslag. Uiteindelijk trekken we nog even het noorden in, waar moderne intensiteit het handelsmerk is van Restaurant Smink (Wolvega) en De Woage (Gramsbergen).

Vier Nederlandse restaurants ontvangen Groene MICHELIN Ster voor duurzame keuken
Restaurants die zich op een unieke manier inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame keuken worden erkend met een Groene MICHELIN Ster. Dit jaar worden vier restaurants toegevoegd aan deze bijzondere gemeenschap. Met een groene onderscheiding voor zowel Hof aan Zee als Morille wordt het dorp Koudekerke vanaf nu geassocieerd met duurzaamheid. Beide restaurants maken optimaal gebruik van de rijkdommen uit Zeeland en doen er alles aan om een lokaal en circulair systeem te implementeren. Hetzelfde geldt voor Rotonde (Rotterdam) en De Dyck (Woubrugge). Hun duurzame mentaliteit doorsijpelt elk aspect van hun bedrijf, van hun communicatie tot afvalbeheer. Deze vier voorbeelden tonen de toenemende bewustwording van duurzaamheid onder chefs. In totaal heeft Nederland momenteel 15 restaurants met een groene MICHELIN.

MICHELIN Awards
De MICHELIN Gids zet zich in voor de erkenning van alle personen die bijdragen aan onvergetelijke culinaire ervaringen. Naast het toekennen van sterren zetten we met Awards ook enkele professionals die hieraan bijdragen extra in de schijnwerpers.Yornie van Dijk is benoemd tot Jonge Chef van het Jaar 2023. De chef-kok van het pas bekroonde MICHELIN-restaurant Basiliek in Harderwijk heeft indruk gemaakt op onze inspecteurs met zijn versie van de Nordic Cuisine. Intensiteit is de rode draad in zijn gerechten. De perfecte balans tussen zuiverheid, frisheid en pit waarmee hij ons telkens weer overtuigt, getuigt van zijn talent. De Sommelier Award 2023 gaat naar Nadine Mögling van Bij Jef (Den Hoorn). Ze is een gastvrouw in hart en nieren. Of het nu gaat om uitstekend wijnadvies, de juiste timing van de bediening of kleine attenties: ze voelt alles feilloos aan. Een vakvrouw als Nadine Mögling bewijst hoe belangrijk een attente service is.

Maandag 24 april 2023 - Bron: Michelin Nederland NV