Alle Nederlandse sterrenchefs geportretteerd

Nieuws overzicht > Alle Nederlandse sterrenchefs geportretteerd

Sterrenchefs is de titel van een nieuw Nederlands boek met daarin alleen maar chefs die in het bezit zijn van één of meerdere Michelinsterren. Het boek wordt maandag gepresenteerd op Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort.

Sterrenchefs is van de hand van fotograaf Daniel Maissan. Hij reisde heel Nederland door om alle markante hoofden van de Nederlandse culinaire top op zijn camera vast te leggen. Hij maakte 103 portretten. De Michelingids van 2011 telt in Nederland 98 restaurants met een of meerdere sterren, een jaar eerder waren dat er 91. 

Vakidioten
Maissan omschrijft de chefs als echte vakidioten. Ze zijn 15 uur per dag bezig met wat ze het leukst vinden. Ik herken mezelf daarin.’ 
De fotograaf zet de chefs niet zomaar op de foto. Alle portretten worden opgesierd door een ingrediënt dat de chef zelf koos. ‘Doordat de koks zelf met ideeën kwamen, kloppen de ingrediënten goed met die koppen,’ aldus Maissan eerder tegen het NRC. 

Sterrenchef
Het boek bevat echter niet alleen beelden, er zitten ook 103 handgeschreven recepten, van elke chef één, in. 
‘Deze combinatie geeft een bijzondere inkijk in het karakter en de stijl van de sterrenchefs. Tien van de recepten zijn aangepast voor de thuiskeuken. Vijftien chefs vertellen op persoonlijke wijze over hun drijfveren en inspiratie. Het boek heeft 488 pagina’s en de prijs is 59,99 euro. 

Fotograaf Daniel Maissan werkte jaren in de horeca. Als hij genoeg geld had verdiend ging hij reizen en zo ontmoette hij zijn grote liefde: fotografie. Daniel fotografeert nu al jaren, als freelancer en in opdracht.
Donderdag 14 april 2011 - Bron: Misset horeca